czwartek, 9 lutego 2012

Ryż z jabłkami i cynamonem - jestem na tak !

Jak w temacie. Uwielbiam, kocham i wgl. wszystko co najlepsze ! Chciałam wstawić zdjęcie, ale obiad został zjedzony wczoraj więc dziś tylko przepis, może komuś się spodoba.


Wysypujemy ryż z dwóch saszetek do garczka i wlewamy mleko ( najlepiej 1,5 % ). Gdy zacznie wrzeć ciągle mieszamy z racji tego, że może się nam niesfornie przykleić do dna. Dodajemy pół saszetki cukru waniliowego i 2 łyżki zwykłego cukru. Mieszamy aż ryż będzie miękki i osiągnie papkowatą konsystencję. W trakcie gotowania trzeba będzie dolewać mleko.
Obieramy 6 jabłek i kroimy je w grubą kostkę. Do drugiego garczka dodajemy na dno kilka kropelek wody by się nie spaliło i wszystkie obrane owoce. Posypujemy troszkę cynamonem i zaczynamy gotowanie. Tutaj także musimy wysilić rączki i mieszać aby nie przywarło. Gdy zobaczymy, że zrobiła się taka jakby " owocowa masa " ( jabłka nie mają zbyt dużych śladów kostek są bardziej "podduszone" ) wyłączamy.
W najlepiej jakimś większym garczku układamy kolejno warstwy;
centymetr ryżu ( po całości , cm z wysokości ! )
polewamy to jabłkami
wierzch posypujemy cynamonem
i powtarzamy drugi raz
ryż
jabłka
cynamon
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni na około 30-40 minut.
Najlepszy ryż jaki jadłam, serio *.*

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz, obserwację, a nawet odwiedziny. Ten blog nie istniałby bez Was! :)